Odată cu încheierea oficială a pandemiei de COVD-19 (în urmă cu un an) cazurile pacienților diagnosticați cu tuse convulsivă au crescut considerabil în Europa. Este cea mai recentă afecțiune din epoca Victoriană (în perioada 1837 -1901) care revine în Occident – după ce numărul de cazuri de rujeola, sifilis, lepră și malarie au explodat.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, tusea convulsivă este o boală extrem de contagioasă – care poate fi fatală pentru nou-născuți și bebeluși. De asemenea, răspândirea epidemiei este cauzată pe fondul imunității scăzute. Scăderea capacității de apărarea a organismului a fost afectat, în mare parte, din cauza măsurilor de izolare din perioada pandemiei de COVID-19, dar și din cauza mișcărilor ”anti-vax” – care transmis informații eronate despre pericolul vaccinurilor, potrivit politico.eu.
„Creșterea actuală este potențial legată de circulația mai mică în timpul pandemiei Covid-19, combinată cu o absorbție suboptimală a vaccinării în anumite grupuri în timpul pandemiei Covid-19”, se arată în raportul British Medical Journal.
În primele două luni din anul 2024, în Croația au fost raportate 6.261 de cazuri de tuse convulsivă – cel mai mare număr din ultimul deceniu. În Anglia, numai în luna februarie a acestui an, au existat 913 noi cazuri de infectări.
În Cehia -unde există rapoarte privind lipsa vaccinului împotriva tusei convulsive – numărul de cazuri a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, conform ultimelor statistici ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (EDCD). Creșteri puternice s-au înregistrat și în Danemarca, Spania,Belgia și Marea Britanie.
„Cea mai mare parte a creșterii din ultimii doi ani s-a datorat revenirii la nivelurile de dinainte de Covid”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia. Asta cu excepția acestui an, a spus el, „când infecțiile au crescut dramatic și sunt pe cale să depășească orice total anual pe care l-am văzut în mai mult de trei decenii”, se arată în comunicatul EDCD.
Potrivit rapoartelor Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA), unul dintre motivele principale pentru care boala se răspândește atât de rapid este scăderea ratei de vaccinare. În majoritatea țărilor europene, bebelușii primesc primele două doze de vaccin combinate – împotriva tusei convulsive, drifteriei și tetanosului – între primele două și 12 luni, o altă doză până la vârsta de 2 ani și o ultimă doză între 3 și 7 ani.
Pentru a protejarea nou-născuților, femeile însărcinate sunt și ele vaccinate împotriva tusei convulsive. În Anglia, relatează BMJ, gradul de absorbție în rândul acestui grup a scăzut de la peste 70% în septembrie 2017 la 58% în septembrie 2023, procentaj îngrijorător, având în vedere riscurile la care sunt expuși sugarii.